Powszechne jest występowanie niedoborów witaminy D w populacji sportowców wyczynowych. Niedostateczny stopień wysycenia organizmu tą witaminą może powodować wiele niekorzystnych następstw, skutkujących obniżeniem osiąganych rezultatów sportowych. Jedyną możliwością ograniczenia tych negatywnych skutków jest właściwe zbilansowanie diety, uzupełnione suplementacją, oraz przebywanie w miejscach nasłonecznionych.

Witamina D jest pochodną cholesterolu i obejmuje grupę steroidów wykazujących tę samą jakościowo aktywność biologiczną cholekalcyferolu, związaną przede wszystkim z niezbędnym udziałem tej witaminy w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej w organizmie człowieka.

Występowanie w przyrodzie związków z grupy witaminy D ogranicza się do witaminy D2 (ergokalcyferolu) w niektórych gatunkach grzybów oraz witaminy D3 (cholekalcyferolu), obecnej w żywności pochodzenia zwierzęcego. Najlepszym źródłem witaminy D3 są ryby morskie oraz pochodzące z nich oleje. Znacznie bardziej ubogie pod tym względem jest mięso, podroby, drób i przetwory mleczne.

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM lub PREMIUM+.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 0

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Wiosna to czas, kiedy odporność może ulec znacznemu osłabieniu, przez co zawodnicy są narażeni na przeziębienie lub grypę. Większość sportowców (i trenerów) lekceważy początkowe objawy choroby, trenując z katarem, bólem gardła i kaszlem. Niestety, nie potrafimy odróżnić, kiedy przeziębienie jest niegroźne i można kontynuować treningi oraz codzienne obowiązki, a kiedy zwiastuje ono poważniejsze kłopoty. trzeba pamiętać, że ignorowanie choroby może zakończyć się zagrożeniami dla zdrowia i poważnymi powikłaniami, takimi...

Niskie temperatury, przenikliwy wiatr i śliskie nawierzchnie to czynniki, które nie sprzyjają treningom na świeżym powietrzu w okresie zimowym, ale nie powinny też być powodem do rezygnowania z nich. Treningi te wymagają jedynie innego podejścia do wysiłku niż w cieplejszych miesiącach.