Nigdy nie zapomnę miny mojej koleżanki, kiedy zobaczyła, jak jem kaszę gryczaną z pieczonym dorszem. To połączenie wydało jej się nie do zaakceptowania. Dobre pięć minut tłumaczyłem, że w świecie dietetyki, a w szczególności dietetyki sportowej trochę inaczej patrzy się na posiłki. Kasza gryczana to źródło węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, a dorsz obfituje w pełnowartościowe białko. Kiedy dołożymy do tego jakąś surówkę, powstaje zdrowy posiłek.

Moja koleżanka szybko zrozumiała, co mam na myśli, ale zaraz potem wysunęła inny, znacznie cięższy argument. Wszak studiowaliśmy razem i nasza wiedza o chemii żywności była na podobnym poziomie. Zwróciła mi uwagę dotyczącą warzyw. Mianowicie jadłem surówkę na bazie białej kapusty, a roślin krzyżowych, czyli kapustnych, nie powinno łączyć się z produktami pochodzenia morskiego.

Z każdym rokiem rośnie świadomość dietetyczna Polaków. Wraz z poszerzającą się wiedzą coraz zdrowiej się odżywiają. Wspomniana sytuacja zwraca uwagę na pewną, dość często omawianą dziedzinę dietetyki. Otóż każdy produkt spożywczy zawiera tysiące związków chemicznych. Jak wiemy, różne substancje reagują ze sobą i czasem z dwóch cząsteczek powstaje niestrawne lub nawet szkodliwe połączenie. Co ciekawe, zdarza się, że obie substancje mają ogólnie znane, prozdrowotne działanie. Reakcja między takimi cząsteczkami może nastąpić w świetle układu pokarmowego lub już w tkankach organizmu. Potocznie zestawienie pokarmów z wykluczającymi się w pewien sposób substancjami nazywa się antyodżywczym połączeniem. Dzisiaj omówię bardziej i mniej popularne przykłady tego zjawiska i wyjaśnię, czy traktować to tylko jako ciekawostkę, czy też jako przestrogę.

[ . . . ]

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM lub PREMIUM+.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 66  Strona 67  Strona 68  Strona 69

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Zjawisko hipoksji wykorzystywane jest w sporcie od dawna, umożliwiając w ten sposób szybką poprawę formy zawodników, głównie w konkurencjach wytrzymałościowych. Zarówno obozy wysokogórskie, jak i hipoksja wytwarzana sztucznie – jeśli tylko są stosowane w umiejętny sposób – pozwalają uzyskać jakościowy skok wyników, ponieważ legalnie poprawiają parametry hematologiczne organizmu. Istnieje już kilka metod (dostępnych również w Polsce), które pozwalają na uzyskanie korzyści...

Czy sport wyczynowy jest wyłącznie dla młodych? Czy po czterdziestce trzeba się pogodzić z procesem starzenia i przyjąć do wiadomości, że nigdy już nie będzie się tak sprawnym jak kiedyś?