Osoby, które nieszczególnie interesują się dietetyką i przestrzeganiem diety, często identyfikują się ze stwierdzeniem, że nieprzyprawione jedzenie jest jałowe, pozbawione smaku i zwyczajnie niesmaczne. Czy jednak chęć zdrowego odżywiania się i osiągania jak najlepszych wyników podczas treningów oznacza obowiązkowe eliminowanie przypraw z naszego jadłospisu i kuchennych szafek? Czy wręcz przeciwnie – mogą się one okazać pomocne w pokonywaniu dietetycznych barier w świecie sportowca? Pochylmy się nad tematem przypraw...

Sól – biała śmierć?

Skojarzenia z solą są raczej jednoznaczne – nie bez powodu jest ona nazywana „białą śmiercią”. Jej nadużywanie to jedna ze zmór polskiej kuchni, a nadmiar sodu grozi m.in. nadciśnieniem. Jednocześnie stanowi ona niezbędny do życia składnik mineralny, a podejmowanie aktywności fizycznej dodatkowo zwiększa na nią zapotrzebowanie. Sportowcy mogą wobec tego używać jej niewielkich ilości, o ile spożywają przede wszystkim żywność nisko przetworzoną. Często bowiem te produkty, które są mocno przetworzone technologicznie, zawierają dodane przez producentów w procesie obróbki przemysłowej duże ilości soli i dodatkowe jej używanie na własną rękę jest wówczas zbędne.

[ . . . ]

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM lub PREMIUM+.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 67  Strona 68  Strona 69  Strona 70

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Na nasze zdrowie, które bezpośrednio przyczynia się do szczęśliwego życia, składają się trzy czynniki: prawidłowa dieta, aktywność fizyczna i odpowiednia dawka pełnowartościowego snu. Ciężko uszeregować tę wielką trójkę według ważności, ale z pewnością na pierwszym miejscu większość osób ustawiłaby właśnie zdrową dietę. Niestety jest ona jednym z najbardziej pracochłonnych elementów tej układanki.

Stawy to ruchome połączenia kości, dzięki którym możemy się swobodnie poruszać. Na kondycję stawów wpływa wiele czynników. Niezwykle istotną rolę w zapewnieniu właściwego funkcjonowania stawów odgrywa sposób żywienia. Właściwie dobrana dieta nie tylko wspomaga ich prawidłowe funkcjonowanie, ale także zmniejsza ból stawów i przyspiesza okres ich regeneracji.