Podaż witamin i składników mineralnych z dietą jest na tyle istotna, że ich naturalna forma pozwala na lepsze wchłanianie i zwiększa biodostępność tych substancji. Zapotrzebowanie na takie składniki jak witamina D i C, witaminy z grupy B, a także cynk, żelazo, magnez i wapń jest szczególnie podwyższone w przypadku osób regularnie uprawiających aktywność fizyczną. A grupa tych ludzi, na szczęście, jest w Polsce coraz liczniejsza. Dlatego w tym i kolejnych numerach „Magazynu Trenera” przybliżę wam fakty na temat...

Podaż witamin i składników mineralnych z dietą jest na tyle istotna, że ich naturalna forma pozwala na lepsze wchłanianie i zwiększa biodostępność tych substancji. Zapotrzebowanie na takie składniki jak witamina D i C, witaminy z grupy B, a także cynk, żelazo, magnez i wapń jest szczególnie podwyższone w przypadku osób regularnie uprawiających aktywność fizyczną. A grupa tych ludzi, na szczęście, jest w Polsce coraz liczniejsza. Dlatego w tym i kolejnych numerach „Magazynu Trenera” przybliżę wam fakty na temat poszczególnych mikroskładników. Zacznę od mikroelementu, którego rola w organizmie i źródła żywnościowe są stosunkowo mało znane.

[ . . . ]

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM lub PREMIUM+.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 61  Strona 62  Strona 63

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Owoce i warzywa to niezwykle istotny składnik naszej diety. Stanowi on najważniejsze źródło błonnika, witamin, mikroelementów i innych składników pozytywnie oddziałujących na zdrowie. Ogół tych substancji z wyłączeniem włókna pokarmowego można określić zbiorczym terminem mikroskładników, gdyż ich bardzo mała ilość odgrywa znaczącą rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Większość z nich jest po prostu niezbędna do życia, a niedobór ma wiele negatywnych skutków.

Beta-alanina to stosunkowo „świeże” odkrycie świata nauki. Jeszcze parę lat temu pisało się o niej niewiele, a nie mówiło prawie wcale. Z biegiem czasu i wraz z liczbą przeprowadzonych badań naukowych (na pacjentach klinicznych oraz z udziałem sportowców) stosunek do tego aminokwasu przeszedł swoistą transformację i aktualnie znacząca większość cenionych jednostek międzynarodowych zajmujących się żywieniem i dietetyką sportową uważa go za przydatny, a jego stosowanie za zasadne.