MAGAZYN TRENERA

Po alkohol sięgają zarówno sportowcy amatorzy, jak i zawodowcy. Jest spożywany najczęściej w formie płynnej w postaci piwa, wina, wódki, spirytusu i różnych wodnych, mlecznych, czekoladowych ich roztworów, o różnych stężeniach wyrażanych w gramach lub mililitrach etanolu albo w jednostkach alkoholowych. Niektórzy autorzy zaliczają alkohol do składników pożywienia, niektórzy do narkotyków, a jeszcze inni traktują go jako środek dopingujący.

Co do ostatniej propozycji, to jest ona wątpliwa. Trudno bowiem uważać alkohol za środek dopingujący w jakiejkolwiek dyscyplinie sportowej, skoro liczne badania wykazały, że jego wpływ na organizm jest destruktywny i hamujący, a nie pobudzający.

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 42  Strona 43  Strona 44  Strona 45

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Wielu z nas nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, że ma zakwaszony organizm. Uciążliwe objawy można jednak łatwo wykryć i ...szybko się ich pozbyć. Temat szczególnie ważny dla sportowców i osób aktywnych zawodowo!

Większość osób utożsamia regenerację powysiłkową z czasem następującym po treningu. W trakcie wysiłku powstają bowiem uszkodzenia w mięśniach, które układ odpornościowy musi potem naprawić. Trzeba jednak pamiętać, że ważne jest również to, co robimy przed treningiem oraz także to, co w trakcie treningu.