MAGAZYN TRENERA

Często sportowcy utożsamiają dietę z procesem odchudzania. Przeważnie więc rugbiści szukają pomocy u dietetyka, gdy muszą zrzucić zbędne kilogramy w celu poprawienia szybkości i zwinności na boisku. W tej sytuacji ustalenie odpowiedniego programu żywieniowego daje zawodnikom gwarancję bezpiecznej utraty tkanki tłuszczowej.Co jednak w przypadku, gdy nie muszą zmieniać składu i masy swojego ciała? Czy sposób odżywiania będzie miał wpływ na ich możliwości wysiłkowe?

Oczywistym stwierdzeniem jest, że jedzenie i spożywane płyny mają znaczenie w okresie przyrostu i utraty masy ciała. Jednak dieta odgrywa kluczową rolę również w innych, nie mniej ważnych dla zawodników trenujących rugby aspektach, m.in.:

  • dostarczaniu odpowiedniej ilości energii potrzebnej do pracy podczas treningów i meczów,
  • skutecznej regeneracji powysiłkowej,
  • wspomaganiu funkcjonowania układu odpornościowego,
  • ułatwianiu powrotów do zdrowia i wysokiej formy sportowej po kontuzjach,
  • wsparciu adaptacji do bodźców treningowych.

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM.

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

W ciągu ostatnich dwudziestu pięciu lat postęp wiedzy psychologicznej o człowieku oraz zastosowanie najnowszych technologii w sporcie przyczyniły się do jego istotnego rozwoju.

Zagadnienie relacji międzyludzkich w sporcie (zwłaszcza między trenerem a zawodnikiem) od dawna interesowało psychologów sportu. Analizowano jednak głównie ich wpływ na wyniki osiągane przez zawodników. Kolejne badania ujawniły ich oddziaływanie także na poziom satysfakcji i u zawodników, i u trenerów.