MAGAZYN TRENERA

Środowisko sportowe często wymienia się jako jeden z czynników predysponujących do zachorowania na zaburzenia odżywiania. Najbardziej znane to anoreksja czy bulimia. Istnieje jednak wiele innych, nietypowych, niespecyficznych zaburzeń, takich jak ortoreksja czy permareksja. Ich skutki mogą być nieco inne, ale dla wszystkich dotkniętych nimi osób wspólna jest chorobliwa koncentracja na jedzeniu.

Zaburzenia odżywiania, występujące również u sportowców, kojarzone są głównie z problemami takimi jak bulimia i anorexia nervosa, czyli nieprzyjmowaniem pokarmów lub zwracaniem ich po każdym posiłku. Należą one do grupy tak zwanych specyficznych zaburzeń odżywiania, które według medycznych klasyfikacji traktuje się jako poważne choroby, prowadzące do wyniszczenia organizmu, a nawet do śmierci. Istnieją jednak także zaburzenia nietypowe, niespecyficzne, ale równie groźne.

Większość zaburzeń odżywiania ma różne przyczyny i w zależności od osoby mogą one pojawiać się w różnych sytuacjach. U sportowców przykładem może być dążenie do rekordów i tytułów za wszelką cenę, które może skończyć się wielkim rozczarowaniem, brak formy sportowej, także presja psychiczna wywierana na zawodnika przez trenera czy innych zawodników.

Ortoreksja – obsesyjnie zdrowe odżywianie

Ortoreksja definiuje zaburzenie odżywiania polegające na przywiązywaniu nadmiernej, chorobliwej uwagi do jakości spożywanych pokarmów, obsesji na punkcie spożywania właściwego jedzenia. Sama ilość spożywanych pokarmów zwykle nie jest ograniczana. Choroba zaczyna się całkiem niewinnie, jak wszystkie uzależnienia. W pierwszej kolejności ortorektycy wykreślają ze swojego jadłospisu kilka produktów, które uważają za niezdrowe. Z czasem zaczynają usuwać kolejne, aż pozostaje zaledwie kilka produktów, które uważają za najzdrowsze.

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM.

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Wydolność fizyczna sportowca zależy od wielu czynników, takich jak odpowiednio zaplanowany trening, sposób żywienia czy skład ciała, w tym przede wszystkim proporcje między ilością tłuszczu i beztłuszczową masą ciała. Problemy z osiągnięciem właściwych proporcji składu ciała stały się przyczyną poszukiwania sposobów na wyeliminowanie zbędnych kilogramów, najlepiej w jak najkrótszym czasie. Rozwiązaniem wydaje się zastosowanie suplementów reklamowanych jako przyspieszających redukcję tkanki tłuszczowej.

Pomiary kosztu energetycznego wysiłków fizycznych (m.in. marszowych i biegowych) dokonywane są na podstawie rejestracji wysiłkowej konsumpcji tlenu i stanowią istotny element oceny możliwości zawodników. Koszt energetyczny biegu uwarunkowany jest wieloma czynnikami, do których zaliczane są m.in.: wiek, płeć, temperatura i masa ciała, opory zewnętrzne powietrza, poziom wydolności aerobowej oraz skład poszczególnych typów włókien mięśniowych.