MAGAZYN TRENERA

Tłuszcze, podobnie jak białka, węglowodany, witaminy i składniki mineralne, należą do głównych składników pokarmowych. Ich obecność w diecie jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, zarówno sportowca, jak i osoby nieuprawiającej sportu wyczynowo.

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM.

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Fundamentalne znaczenie dla utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia, a także dla osiągania wysokiej wydolności i sprawności fizycznej sportowca ma gospodarka żelazem – mikroelementem, którego niedobór znacznie zmniejsza pojemność tlenową krwi.

Trenerzy wiedzą, jak ważne jest rozwijanie siły mięśniowej w każdej dyscyplinie sportu. W dyscyplinach anaerobowych ta siła stanowi jeden z głównych wyznaczników sukcesu, a w wytrzymałościowych wydaje się ważna dla utrzymywania wysiłku na odpowiednim poziomie intensywności. Biorąc pod uwagę dyscypliny sylwetkowe, takie jak kulturystyka czy fitness, trudno nie uznać kształtowania siły mięśniowej za zadanie pierwszoplanowe.