MAGAZYN TRENERA

Białko w diecie sportowców stanowi zagadnienie, które od dawna absorbuje uwagę zarówno trenerów, jak i zawodników. O „atrakcyjności” tego składnika pożywienia świadczy choćby fakt, iż preparaty zawierające białka są jednym z najpopularniejszych suplementów diety oferowanych sportowcom i osobom aktywnym fizycznie. Informacje na ten temat, obecne w powszechnie dostępnych źródłach, wciąż jednak rodzą wiele pytań, na które każdego dnia starają się odpowiadać ośrodki badawcze zajmujące się problematyką żywienia sportowców.

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM.

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Stosowanie odżywek przez sportowców stało się w ostatnim czasie regułą i to niezależnie od prezentowanego przez nich poziomu. Czym jednak kierować się przy wyborze suplementów i jak modyfikować dietę zawodników trenujących konkurencje wytrzymałościowe? Warto poznać pewne zasady, które w bezpieczny sposób pomogą im podnieść poziom sportowy.

Rozpoczęcie kariery sportowej w młodym wieku działa na korzyść zawodnika, który zdobywa nie tylko niezbędne w danej dyscyplinie umiejętności fizyczne, ale i doświadczenie oraz wiedzę o technicznych aspektach uprawianego sportu. Właściwe prowadzenie takiego zawodnika umożliwia maksymalne wykorzystanie jego możliwości, a tym samym rozwój i poczucie satysfakcji zarówno dla samego zainteresowanego, jak i trenera.