MAGAZYN TRENERA

Trenerzy wiedzą, jak ważne jest rozwijanie siły mięśniowej w każdej dyscyplinie sportu. W dyscyplinach anaerobowych ta siła stanowi jeden z głównych wyznaczników sukcesu, a w wytrzymałościowych wydaje się ważna dla utrzymywania wysiłku na odpowiednim poziomie intensywności. Biorąc pod uwagę dyscypliny sylwetkowe, takie jak kulturystyka czy fitness, trudno nie uznać kształtowania siły mięśniowej za zadanie pierwszoplanowe.

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM.

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Tłuszcze, podobnie jak białka, węglowodany, witaminy i składniki mineralne, należą do głównych składników pokarmowych. Ich obecność w diecie jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, zarówno sportowca, jak i osoby nieuprawiającej sportu wyczynowo.

Fundamentalne znaczenie dla utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia, a także dla osiągania wysokiej wydolności i sprawności fizycznej sportowca ma gospodarka żelazem – mikroelementem, którego niedobór znacznie zmniejsza pojemność tlenową krwi.