MAGAZYN TRENERA

Częste, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym zjawisko, to rozbudowywanie gabarytów z nastawieniem na rozbudowę masy mięśniowej. Jak zatem zaplanować żywienie, by dominował przyrost masy mięśniowej względem tłuszczu? Polecamy przykładowy jadłospis z zaleceniami dietetyka.

By szczupła osoba nabrała kulturystycznych gabarytów, potrzebny jest nie tylko trening, ale i odpowiednie żywienie. Jak wiadomo, głównym materiałem budującym tkankę mięśniową są białka. Pamiętajmy jednak o tym, że przyjmowanie nadmiernej (czytaj powyżej 2 g/kg masy ciała) ilości białka nie spowoduje szybszego rozrostu mięśni, gdyż nadmiar ten zostanie wydalony z moczem. Oczywiście są okresy, gdy na taką ilość białka można sobie pozwolić, ale jest to kwestia tylko kilku, kilkunastu tygodni bardzo intensywnych i ciężkich treningów, a nie całego roku. Przy tym substracie energetycznym należy pamiętać, że białko to nie tylko mięso, ryby, jajka czy produkty mleczne, ale także rośliny. Proporcja między białkiem pochodzenia zwierzęcego a roślinnego powinna wynosić odpowiednio 3:1. Rośliny to źródło cennych aminokwasów, ale także błonnika, nieodzownego przy dużym spożyciu białka. Rola tego włókna pokarmowego jest wielce istotna, gdyż pomaga w przesuwaniu mas kałowych oraz jednocześnie dba o odpowiednią florę bakteryjną.

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 65  Strona 66  Strona 67  Strona 68

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Wśród klientów siłowni coraz częściej spotyka się osoby stosujące diety alternatywne, eliminacyjne czy polegające na odwróceniu rozkładu makroskładników w stosunku do standardowej diety. W świecie profesjonalnych sportowców także mamy do czynienia z popularyzacją innych niż standardowe sposobów żywienia. Jako naród jesteśmy coraz bardziej świadomi żywieniowo, natomiast nadal trudno o znalezienie trenera personalnego, który ma odpowiednią wiedzę na temat prowadzenia osób stosujących...

Popularność diety wegańskiej, czyli tej pozbawionej produktów pochodzenia zwierzęcego, rośnie. Wraz z nią pojawia się coraz więcej pytań, nie tylko o praktyczne zastosowanie takiego modelu żywienia, ale też o poszczególne składniki roślinne i komponowanie diety pod kątem aktywności fizycznej. Poniższy artykuł jest odpowiedzią na najczęściej pojawiające się wątpliwości.