MAGAZYN TRENERA

Stawy to ruchome połączenia kości, dzięki którym możemy się swobodnie poruszać. Na kondycję stawów wpływa wiele czynników. Niezwykle istotną rolę w zapewnieniu właściwego funkcjonowania stawów odgrywa sposób żywienia. Właściwie dobrana dieta nie tylko wspomaga ich prawidłowe funkcjonowanie, ale także zmniejsza ból stawów i przyspiesza okres ich regeneracji.

Stawy są ruchomymi połączeniami pomiędzy kośćmi. Zbudowane są z torebki stawowej osłaniającej nasady kości. Torebka natomiast zbudowana jest z zewnętrznej – wytrzymałej błony włóknistej – oraz warstwy wewnętrznej, którą pokrywają kosmki maziowe odpowiedzialne za wydzielanie mazi do wnętrza jamy stawowej. Zadaniem mazi jest zmniejszanie tarcia powstającego podczas ruchów powierzchni stawowych, ochrona przed uszkodzeniami i odżywienie chrząstki. Dodatkowo sama chrząstka ma właściwości sprężyste i amortyzujące, co zmniejsza tarcie powstające podczas ruchu. Głównymi przyczynami jej uszkodzenia są przeciążenia powstające podczas intensywnego wysiłku, pracy fizycznej lub będące efektem nadwagi. W konsekwencji zniszczeń może dojść do rozwoju zwyrodnieniowego zapalenia stawów. Uszkodzona chrząstka nie jest w stanie prawidłowo spełniać swoich funkcji. Staje się bardziej chropowata, a jej komórki tracą łączność między sobą, co utrudnia przepływ substancji odżywczych. Dodatkowo zmniejszone wydzielanie mazi spowodowane osłabieniem zdolności wydzielniczej kosmków maziowych prowadzi do utraty prawidłowej funkcji stawów i wdania się procesu zapalnego będącego główną przyczyną bólu. Dlatego warto odpowiednio wcześniej zadbać o prawidłowy stan stawów, m.in. dobierając odpowiednio zbilansowaną dietę i zwracając uwagę na obecność w posiłkach składników, które cechują się właściwościami odbudowującymi chrząstkę oraz maź stawową.

Białko

Białko to nieocenione wsparcie prawidłowego funkcjonowania stawów. Jest to konieczny składnik budowy nowych tkanek i struktur mięśniowych. Pełnowartościowe białko to składnik budulcowy chrząstki stawowej.

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM.

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 63  Strona 64  Strona 65  Strona 66

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Na nasze zdrowie, które bezpośrednio przyczynia się do szczęśliwego życia, składają się trzy czynniki: prawidłowa dieta, aktywność fizyczna i odpowiednia dawka pełnowartościowego snu. Ciężko uszeregować tę wielką trójkę według ważności, ale z pewnością na pierwszym miejscu większość osób ustawiłaby właśnie zdrową dietę. Niestety jest ona jednym z najbardziej pracochłonnych elementów tej układanki.

Osoby, które nieszczególnie interesują się dietetyką i przestrzeganiem diety, często identyfikują się ze stwierdzeniem, że nieprzyprawione jedzenie jest jałowe, pozbawione smaku i zwyczajnie niesmaczne. Czy jednak chęć zdrowego odżywiania się i osiągania jak najlepszych wyników podczas treningów oznacza obowiązkowe eliminowanie przypraw z naszego jadłospisu i kuchennych szafek? Czy wręcz przeciwnie – mogą się one okazać pomocne w pokonywaniu dietetycznych barier w świecie sportowca? Pochylmy się nad tematem przypraw...