MAGAZYN TRENERA

Dieta sportowa

Pływanie to dla jednych idealna forma aktywności fizycznej, odciążająca stawy, pozwalająca się zrelaksować, poczuć lekko. Dla innych odskocznia od codziennego treningu, forma aktywnej regeneracji czy też odpoczynku. Niewiele jednak osób zdaje sobie sprawę, że pływanie na poziomie zawodowym to jedna z najbardziej wymagających dyscyplin sportu. Większość pływaków, mniej więcej od 10.–12. roku życia do godziny 8 rano zrobi więcej niż 90% społeczeństwa w trakcie całego dnia. Kiedy część osób dopiero wstaje, inni kończą...

XXI wiek to czas rozwoju nowych technologii, który pozwala nam na dostęp do niemal nieograniczonej wiedzy. Jej jakość pozostawia jednak wiele do życzenia. Mimo to młodzi sportowcy, trenerzy oraz ich rodzice często podlegają różnego rodzaju modom i trendom żywieniowym. Natłok informacji sprawia niestety, że często wybierają oni niekorzystne dla zdrowia podopiecznego rozwiązania. Dlatego też zadecydowaliśmy, że przy pomocy naszych ekspertów opracujemy dla Państwa cykl artykułów dotyczących żywienia młodego zawodnika.

Okres między zimą a wiosną może wydawać się dosyć nijaki, zwłaszcza pod względem żywienia. Bo cóż znajdziemy wtedy w sklepach? Spryskane konserwantami owoce, które już mają za sobą długą podróż z ciepłych krajów albo owinięte folią warzywa bez smaku. Do wiosny i wczesnych zbiorów z rodzimych pól musi jeszcze upłynąć trochę czasu, z kolei organizm zaczyna wybudzać się z zimowego snu i potrzebować doładowania witaminowego… Jak to wszystko pogodzić? Czy w ogóle można dostarczyć ciału odpowiednią...

Znikome nasłonecznienie, niskie temperatury, mniejsza ilość sportu i relaksu, a także mniejsza ilość owoców w diecie – tym wszystkim brakom ludzki organizm musi stawić czoła zimą. To dość wymagający okres, w którym trzeba chronić się przed infekcjami oraz robić wszystko, żeby zasoby energii życiowej i codziennego wigoru nie odbiegały zanadto od tych z sezonu letniego. Pomogą w tym witaminy i minerały, które zimą nabierają jeszcze większego znaczenia.

Zima to okres, kiedy na rynku spożywczym mamy do czynienia z mniejszą różnorodnością warzyw i owoców. Z tego powodu nierzadko rezygnujemy ze zdrowej diety obfitującej w składniki bioaktywne, jakie znajdziemy w świeżych produktach. A przecież niskie temperatury jeszcze bardziej narażają nasz organizm na przeziębienie lub co gorsza – grypę. Aby uchronić się przed chorobą i móc efektywnie trenować, należy skupić się na doborze odpowiednich produktów i przygotowaniu z nich rozgrzewających, wzmacniających posiłków.

Zimą każdy biegacz buduje formę na nadchodzące wiosnę i lato. W tej dyscyplinie nie ma on miejsca i czasu na odpoczynek. I choć trening zimą jest trochę inny niż wiosną, to jednak ma bardzo duże znaczenie w kontekście uzyskiwanych rezultatów w wiosennych i letnich startach. Nie ma bowiem mowy o życiówkach bez sumiennie przepracowanej zimy. Aby mieć jednak siłę i energię do treningów, należy kompleksowo zadbać o swoją dietę.

Częste, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym zjawisko, to rozbudowywanie gabarytów z nastawieniem na rozbudowę masy mięśniowej. Jak zatem zaplanować żywienie, by dominował przyrost masy mięśniowej względem tłuszczu? Polecamy przykładowy jadłospis z zaleceniami dietetyka.

Wśród klientów siłowni coraz częściej spotyka się osoby stosujące diety alternatywne, eliminacyjne czy polegające na odwróceniu rozkładu makroskładników w stosunku do standardowej diety. W świecie profesjonalnych sportowców także mamy do czynienia z popularyzacją innych niż standardowe sposobów żywienia. Jako naród jesteśmy coraz bardziej świadomi żywieniowo, natomiast nadal trudno o znalezienie trenera personalnego, który ma odpowiednią wiedzę na temat prowadzenia osób stosujących...

Popularność diety wegańskiej, czyli tej pozbawionej produktów pochodzenia zwierzęcego, rośnie. Wraz z nią pojawia się coraz więcej pytań, nie tylko o praktyczne zastosowanie takiego modelu żywienia, ale też o poszczególne składniki roślinne i komponowanie diety pod kątem aktywności fizycznej. Poniższy artykuł jest odpowiedzią na najczęściej pojawiające się wątpliwości.

Aby zdać sobie sprawę z wagi posiłku potreningowego, wystarczy dokładnie przyjrzeć się zasadom wszelakich diet czy schematów żywieniowych. Otóż znakomita większość z nich zaleca, żeby największa porcja jedzenia w ciągu dnia przypadała na okres bezpośrednio następujący po aktywności fi zycznej. Szczególnie dobrze to widać w jadłospisach redukcyjnych lub zawierających kilkunastogodzinną głodówkę (np. intermittent fasting). Zawsze większość kalorii w ciągu dnia zawarta jest w posiłku przedtreningowym oraz potreningowym,...